Diéta pri tehotenskej cukrovke
Základom diéty je úprava príjmu cukrov (sacharidov), ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi (glykémiu).
-
Vylúčenie jednoduchých (rýchlych) cukrov, ako sú biely a hnedý cukor (repný aj trstinový), med, hroznový cukor atď. a všetkých potravín a nápojov, ktoré ich obsahujú: džúsy, malinovky, pivo, sladkosti, sladké pečivo, rôzne pochutiny (kečup, horčica, majonéza, dresingy), paradajkový pretlak, sterilizovaná a nakladaná zelenina, instantné potraviny, ale aj paštéty a ďalšie údeniny.
-
Potraviny obsahujúce zložené (pomalé) cukry (polysacharidy alebo škroby), ktoré sa nachádzajú predovšetkým v pečive a v ďalších prílohách (ryža, zemiaky, cestoviny, knedle, pizza atď), sa nedajú zo stravy vylúčiť. Vo výžive sú rovnako dôležité ako tuky a bielkoviny, inak by strava nebola vyvážená. Ich príjem je však potrebné obmedziť na 250 g denne, rozložiť do šiestich denných jedál a dodržať interval medzi jednotlivými jedlami (2-3 hodiny). 250 g sacharidov denne je dostatočná dávka pre matku aj plod.
-
Zo začiatku bude nutné potraviny obsahujúce sacharidy vážiť na kuchynskej váhe, pokiaľ sa množstvo nenaučíte odhadnúť tak, aby ste neprekračovali odporúčanú dávku k jednotlivým jedlám.
Raňajky 40 g sacharidov Chlieb, maslo, vajcia, chudá šunka, zelenina
Desiata 30 g sacharidov Ovocie, mliečne výrobky, pečivo
Obed 60 g sacharidov Polievka, mäso + príloha, nedojedať ovocie po obede
Olovrant 30 g sacharidov Ovocie, mliečne výrobky, pečivo
Večera 60 g sacharidov Polievka, mäso + príloha, nedojedať ovocie po večeri
2. večera 30 g sacharidov Zložené cukry, samotné ovocie a mliečne výrobky sú nevhodné
4.Čo obsahuje minimálne množstvo sacharidov a môžete to teda jesť bez obmedzenia:
-
Niektoré druhy zeleniny: kaleráb, brokolica, šalátová uhorka, zelená paprika, cuketa, šalátové listy, ale tiež avokádo (ostatné druhy zeleniny obsahujú už vyššie množstvo sacharidov a je nutné ich započítavať - pozri tabuľku. Pozor, kukurica v skutočnosti nie je zelenina a obsahuje vyššie množstvo sacharidov, podobne ako prílohy - nutné vážiť), rovnako je nutné vážiť zelený hrášok.
-
Mäso (okrem hovädzej pečene), ryby, vajcia, maslo (nátierkové maslo je mliečny výrobok - potrebné počítať, pozri tabuľku).
-
Tuky a bielkoviny nachádzajúce sa v strave nemajú priamy vplyv na glykémiu a ich príjem nie je obmedzený. Je však vhodné obmedzovať tuky (obmedziť tučné mäso, smotanové mliečne výrobky).
-
Ovocie síce obsahuje jednoduché rýchle cukry, ale pokiaľ naraz nezjete viac ako jeden kus, zostane glykémia v norme. Ovocie jeme iba na desiatu a olovrant, nekombinujeme ho s hlavnými jedlami, ani sa ním nedojedáme medzi jedlami. Úplne nevhodné je sladené ovocie (kompóty, kandizované ovocie, džemy).
-
Podľa skúseností niektorých lekárov majú niektoré tehotné diabetický po mlieku a mliečnych výrobkoch na raňajky vyššie hodnoty glykémie, ako by zodpovedalo obsahu sacharidov a ako po rovnakej dávke rovnakého mliečneho výrobku zjedeného v inom dennom čase. V týchto prípadoch je potrebné mlieko a mliečne výrobky neraňajkovať. Už na desiatu je možné mliečne výrobky jesť.
-
Prakticky všetko „celozrnné" pečivo v obchodoch je dofarbované karamelom alebo sladom a výrazne zvyšuje glykémiu. Kupujte preto skutočný celozrnný chlieb, ktorý obsahuje celozrnnú múku v zložení uvedenú na prvom alebo druhom mieste.
-
Zo stravy vynechajte väčšinu údenín (salámy, párky, klobásy, paštéty). Okrem nevhodného zloženia a viacerých škodlivých látok obsahujú aj sacharidy vrátane jednoduchých cukrov. Vhodná je iba kvalitná šunka od kosti.
-
Vynechajte tiež potraviny obsahujúce náhradné sladidlá, tzv. „light“ potraviny a „dia“ výrobky. Ich bezpečnosť pre plod nebola dostatočne potvrdená.
-
Nápoje - odporúčame vodu, nesladený čaj (len pozor na ovocné sypané čaje s kúskami ovocia), nesladenú kávu či meltu (Caro). Do 1,5 litra vody možno vyžmýkať 1 citrusový plod. Ovocné džúsy a šťavy nie sú pre vysoký obsah jednoduchých cukrov vhodné.
-
V tehotenstve je veľmi dôležité jesť druhú večeru obsahujúcu zložené sacharidy (napr. kúsok pečiva), pretože príliš dlhý interval medzi večerou a raňajkami vedie k tvorbe ketolátok, ktoré sa potom objavujú v rannom moči a signalizujú nočné hladovanie. Dodržiavanie druhej večere, jej správne načasovanie a zloženie má tiež pozitívny vplyv na hodnotu rannej glykémie.